Coronavirus: bericht van huisarts, zorgteam en dorpsondersteuner

Via deze weg willen wij (huisartsenpraktijk, zorgteam en dorpsondersteuner) jullie op de hoogte brengen over het te volgen beleid tijdens de Coronacrisis.

Wat is het?

Coronavirus is een virus dat luchtweginfecties veroorzaakt. In sommige gevallen leidt dat tot een dubbelzijdige longontsteking, waaraan mensen kunnen overlijden. In de meeste gevallen zijn de klachten mild. Naast het Coronavirus hebben we op dit moment ook nog de gewone griep (Influenza) waar mensen ziek van worden. Ook hierbij zijn vaak de meeste gevallen mild. Echter bepaalde groepen hebben een verhoogde kans op het krijgen van een dubbelzijdige longontsteking en worden ernstig ziek. Dit zijn voornamelijk ouderen, mensen met een verminderde afweer (bijv. mensen met reuma, diabetes en/of behandeling voor kanker) en mensen met al bestaande luchtwegproblemen (bijv. astma en/of COPD).

Risicogroep? Dan contact mijden.

Het is van het grootste belang dat bovenstaande risicogroepen (ouderen, verminderde afweer en mensen met bestaande luchtwegklachten)  geen of zo min mogelijk contact hebben met andere mensen. Dit om te voorkomen dat zij toch een Corona-infectie krijgen. Dit betekent dus thuis blijven en niet op bezoek gaan bij ouderen en risicogroepen. Er is geen behandeling beschikbaar tegen Corona-virus. Dus we kunnen alleen de klachten behandelen en hopen dat het immuunsysteem zelf het virus aanpakt.
Er is onvoldoende capaciteit  in de ziekenhuizen om iedereen op te kunnen vangen, dus we moeten er alles aan doen om besmetting te voorkomen.  Ongeveer 6-10% van de bevolking heeft Corona zonder klachten, dus je weet gewoon niet wanneer je besmettelijk bent.

Wanneer huisarts bellen?

Bij milde klachten is het beleid om thuis te blijven. Milde klachten zijn neusverkouden, hoesten, niezen, keelpijn en temperatuur tot 38,0 graden. Je hoeft dan ook niet de huisarts te bellen. Wanneer mensen al enkele dagen met koorts op bed liggen en kortademig zijn (geen hele zinnen kunnen spreken), hoge koorts en dus echt ziek zijn, is het verstandig om de huisarts te bellen. Zij beoordelen u en maken dan de afweging wat noodzakelijk is. Ziekenhuisopname is de enige indicatie om een coronatest af te nemen.

Geen spreekuur

In de huisartsenpraktijk laten we deze drie weken zo min mogelijk mensen naar het spreekuur komen. Dus geen spreekuur van de huisarts, assistentes en praktijkondersteuners en ook geen bloedprikken. Dit is zorg die ook over een aantal weken opgepakt kan worden. Dit alles om besmetting tegen te gaan. In acute gevallen, die direct zorg nodig hebben, blijven wij natuurlijk paraat en actief. Acute zorg zijn bijv. wonden, breuken, levensbedreigende zaken zoals pijn op de borst, uitval van arm en/of been. U kunt altijd telefonisch overleggen met de doktersassistent of er direct zorg nodig is. Indien u vragen over Corona heeft die geen beoordeling van de huisarts behoeven, kunt u het algemene nummer van de overheid bellen: 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.
De apotheek is uitsluitend geopend van 13.00 tot 15.00 uur. U mag ook bij het ophalen van de medicatie de praktijk niet in. U mag uw medicatie ophalen na telefonisch overleg met de apothekersassistente. U krijgt van ons bericht als wij weer de reguliere huisartsenzorg kunnen leveren.

Dompelaar en Elsenhof gesloten

Dorpsoverleg Elsendorp heeft besloten dat De Dompelaar en D’n Elsenhof gesloten blijft voor alle sociale activiteiten tot en met 6 april. Pedicure Amidé in D’n Elsenhof is gesloten. De fysiotherapie in De Dompelaar is open en volgt de richtlijnen van de RIVM, overheid en de eigen beroepsvereniging. Ook alle verenigingen hebben hun maatregelen genomen voor de komende tijd.

Gevolgen voor iedereen

Al deze maatregelen hebben een behoorlijk impact op het leven in ons dorp. Veel mensen hebben nu geen of  weinig sociale contacten. Als dorpsgenoten kunnen we veel voor elkaar betekenen zoals bv. een dagelijks telefoontje naar elkaar of de boodschappen doen voor een buurtgenoot enz.

Praktische hulp

Dorpsondersteuner Elsendorp is er om alle praktische hulpvragen te verbinden naar een oplossing. Heb jij vragen over of behoefte aan bv. medicatie ophalen, boodschappen, maaltijden, huishoudelijke hulp, ondersteuning voor de mantelzorgers of wil je even een praatje maken kun je contact opnemen met Hannie Penninx tel. 06-22421237. De dorpsondersteuner neemt vandaag contact op met buurtbestuur om te kijken naar vragen en mogelijkheden.

Wie wil helpen? Meld je bij dorpsondersteuner.

Er zijn vast mensen die nu meer thuis werken of een minder drukke agenda hebben door bovenstaande situatie. Zou jij iets voor een ander willen betekenen laat het dan weten aan de dorpsondersteuner, wij kunnen hulp gebruiken. Graag mailen naar dorpsondersteuner.elsendorp@gmail.com en naam en telefoonnummer doorgeven of bovenstaande telefoonnummer. Wij hopen dat we per buurt een aantal aanmelding mogen ontvangen zodat we de zorg goed kunnen organiseren.

Wij houden u wekelijks op de hoogte, indien nodig eerder.

Small village great people

Medisch centrum Middenpeel
Zorgteam Elsendorp
Dorpsondersteuner Elsendorp