Coöperatie en energie

Op 12 maart 2017 is de Coöperatie Elsendorp opgericht. Door de handen ineen te slaan kunnen we meer bereiken dan alleen. Vragen van de Elsendorpers over het oprichten van de coöperatie werden gebundeld in een krant. Deze kunt u hier downloaden. Een van de redenen voor dit initiatief is dat de overheden zich langzaam terugtrekken in de bijdrages voor met name de kleinere kernen.

Coöperatie-Dorpsoverleg

Elsendorp heeft al decennia een goed lopend Dorpsoverlegbestuur, in de vorm van een stichting. Het ligt in de bedoeling dat Stichting Dorpsoverleg Elsendorp en Coöperatie Elsendorp naast elkaar blijven werken. Een coöperatie is een vereniging en bedrijf ineen. Dat kan voordelen opleveren ten opzichte van een stichting. De coöperatie kan dus zakelijke overeenkomsten aangaan zoals de inkoop van energie.

Leden

In de statuten staat vermeld dat de coöperatie, als vehikel, door economische inspanningen kan bijdragen in het welbevinden van de Elsendorpse gemeenschap. De leden van de coöperatie bepalen uiteindelijk de koers van de coöperatie, zij zijn het hoogste orgaan en geven het bestuur de volmacht om te proberen de gewenste doelen te bereiken.

Initiatieven

Het verdienmodel is eenvoudig maar doeltreffend van opzet; de coöperatie doet de inspanning, zorgt voor deelnemers/leden om aan bepaalde initiatieven mee te doen. Als het tot een deal komt, dient elk deelnemend lid een voordeel te behalen én dient een klein percentage van het behaalde voordeel in de coöperatiekas te vloeien. De gelden die, naast een contributie, in de kas vloeien kunnen dan later democratisch aangewend worden ten behoeve van de Elsendorpse gemeenschap.

Bestuur

Het bestuur van de coöperatie wordt door de leden gekozen. Samenstelling huidige bestuur:

  • Tiny Janssen (Voorzitter)
  • Jo Kusters (Penningmeester)
  • Thea Huijben (Secretaris)
  • Luuk Christiaans

Aanmelden

Wilt u zich, na het lezen van de informatie, aanmelden? Dat kan. Neem contact op via info@cooperatie-elsendorp.nl.

Commissie Energiek

Omdat veel initiatieven van de commissie Energiek gezamenlijke initiatieven zijn, is deze commissie ondergebracht bij de Coöperatie Elsendorp. Commissie Energiek stelt zich ten doel om Elsendorp energieneutraal te maken.

Henrie van Summeren
Willy Donkers
Sebastiaan Teunissen

Zij hebben regelingen voor het gezamenlijk toepassen van:

  • zonnepanelen
  • spouwmuurisolatie
  • dakisolatie

Wilt u meer over ons weten? Ga dan naar www.buurkracht.nl/doe-mee of mail ons via henrievansummeren@gmail.com

Lees hier het artikel op Brabant.nl over energie in Elsendorp.

x

x