Recreatie

Elsendorp bevindt zich vrijwel rondom in een bosrijke omgeving. Dat biedt een rijkdom aan recreatieruimte; wandelen, fietsen, spelen. Ook in de omgeving is genoeg te beleven. Bij de VVV Gemert-Bakel vindt u alle informatie over activiteiten in Elsendorp, maar ook over evenementen in de omliggende dorpen. Zie  en  www.landvandepeel.nl .

Bosrijke omgeving

Elsendorp wordt omgeven door bos. Richting Gemert ligt landgoed Cleefswit dat in zuidelijke richting overgaat in De Sijp. Nog iets verder, richting De Rips, begint de Stippelberg. Ten zuidoosten ligt De Krim. Richting Boxmeer, begint na drie kilometer landgoed De Groote Slink/Bunthorst overgaande in bosgebied De Ullingse Bergen. Dat bevindt zich in de buurgemeente Sint Anthonis. Alleen in het noorden van Elsendorp is geen bos.

Wandelen en fietsen

In en rond Elsendorp kunt u volop wandelen. Ook Elsendorpers maken te voet heel wat kilometers. Wekelijks maken groepjes wandelaars hun vaste ronde. Elsendorp is aangesloten op het wandelroutenetwerk. Via de zwarte paaltjes met groene bordjes met gele pijl kunnen wandelaars zelf een tocht uitzetten volgens het knooppuntensysteem. Er zijn verschillende uitgezette fietsroutes die Elsendorp aandoen. De Boerenbondsroute, de Twist- en vrederoute en de Landgoedroute. Verder is Elsendorp opgenomen in het knooppuntensysteem. Door Cleefswit loopt een ATB-route. Van verschillende fiets- en wandelroutes zijn folders gemaakt. De routes zijn niet aangegeven.

Wandelen in Elsendorp door alle windstreken

Flora en fauna

In de bosgebieden rondom Elsendorp is het vrijwel altijd rustig. Dat is ook een belangrijke reden waarom u tijdens uw wandeling wel eens oog in oog kunt komen staan met een ree. In De Krim grazen Schotse Hooglanders. Ook die kunt u tegenkomen, maar zij hebben ook een groot gebied tot hun beschikking waar u geen toegang toe heeft. Vogels laten zich zien, maar vooral horen. Ook op de grond is het een leven van jewelste. In De Groote Slink wonen nog dassen. De sporen van wilde zwijnen zijn op diverse plaatsen zichtbaar.

Verblijf

Eigenlijk is een dag veel te kort om kennis te maken met het gebied rond Elsendorp. In en rond Elsendorp zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten, op een camping, in een bed- en breakfast of in een hotel.